friendster analytics

Predstavljamo umetnika - Ljiljana Mićković

Ljiljana Mićković

 
Madl'Art 29.06.2005 – 09.06.2005
 
Biserna duga
 
Svetlucavi dar tamnih morskih dubina, biser važi za savršenstvo prirodne lepote i stolećima unazad, kao idanas, predstavlja simbol čistote, perfekcije, elegancije i bogatstva. Za Beograđanku Ljiljanu Mićković znači, međutim, više od svega toga, estetski i stvaralački izazov sopstvenoj imaginaciji i smislu za igru.
 
Svetski putnik po profesionalnom opredeljenju, gospođa Mićković je u dugoj karijeri stjuardese, u zlatnim godinama JAT-a, dospela na sve kontinente i imala prilike da se divi umetničkim tvorevinama, između ostalog i nakitu, najrazličitijih naroda, da uživa u vatrometu boja afričkih ukrasnih predmeta, isto kao i u šarenilu ukrasa latinoameričkih Indiosa.
Ali tek kada su je porodične okolnosti odvele u Kinu, gde je provela pune četiri godine, videla je nešto istinski očaravajuće novo, a u sebi otkrila novi kreativni prostor.
Na pekinškoj Bisernoj pijaci, bilaje zasenjena prozračnim duginim bojama dpagulja iz školjke. Na tezgama je po prvi put, osim uobičajenih bledo sedefastih, ugledala bisere u neverovatnim nijansama ružičaste, srebrne, krem, zlatne, zelene, plave, pa sve do crne. Maštovita i spretna, obdarena smislom za stvaralačke improvizacije, Ljiljana Mićković osmelila se da prelepe, ali jednolične biserne nizove dogradi, obogati i uobliči u uzbudljive preplete perli sa drugim dragocenim materijalom.
 
Tako smo iz ruku ove umetnice dobili ogrlice i narukvice od bisera u kombinaciji sa plemenitim metalima, kristalom Svarovski ili poludragim kamenjem poput ametista, žada, oniksa, granita.
Ali posebnu vrednost i pečat ovoj kolekciji daje spoj nespojivog, moglo bi se reći ekskluzivnog i običnog. Jep, uz najfiniji materijal Mićkovićeva je u cvoje kreacije uklapala i priručne elemente iz "bakine škrinje", starinske šnale, kopče, ukosnice, delove polomljenih broševa ili naušnica.
Rezultat je unikatan, a svaki komad skupocen u svojoj neponovljivosti.