friendster analytics

Predstavljamo umetnika - Pavle Vasić

Pavle Vasić

 
Madl'Art 15.12.2003 - 15.01.2004
 
Pavle Vasić (1907 – 1993) Biografija
 
Pavle Vasić je rođen u Nišu 1907 g. Likovno se formirao na Umetničkoj školi u Beogradu (1922-1924) i u ateljeu Jovana Bijelića (1926-1929). Kao slikar prvi put se predstavio javnosti januara 1929 na I jesenjoj izložbi radova beogradskih umetnika u novo otvorenom Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu. Do II svetskog rata i odmah posle rata redovno se pojavljivao na grupnim izložbama jugoslovenskih umetnika, a od 1973. izlagao je više puta samostalno u Srbiji i Crnoj Gori. Njegova velika retrospektivna izložba organizovana je marta 1993. u Narodnom muzeju u Beogradu. Umro je 1993 g. u Beogradu. Vasićeva dela čuvaju i izlažu Narodni Muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i gotovo svi drugi muzeji u Beogradu i Srbiji.
 
Akvareli Pavla Vasića
 
"Likovnu umetnost XX veka u Beogradu i Srbiji nije moguće sagledati i ozbiljno proučavati bez celokupnog opusa Pavla Vasića. Bilo bi potrebno mnogo vremena i truda da bi se prikupilo sve što je uradio ovaj radoznali i svestrano obrazovani umetnik, profesor i naučni radnik, čija su se interesovanja preplitala sa slikarstvom ali ga i udaljavala od ove njegove najveće ljubavi. Ipak, on se nikada nije odrekao palete. Pored više od dvestapedeset ulja, uradio je hiljade akvarela, studija i crteža, desetine grafika, mnogo nacrta za kostime, bezbroj ilustracija i izveo nekolko zidnih slika. Reklo bi se ni malo, ni mnogo. Ali svakako zadivljujuće kada se zna da je Pavle Vasić posle stečene diplome na Pravnom fakultetu, studirao, diplomirao i doktorirao istoriju umetnosti kojoj se u velikoj meri posvetio. Bio je kratko vreme asistent Narodnog mueja u Beogradu, posle ratnih godina provedenih u zarobljeništvu predavao je kao profesor u gimnaziji, potom na Akademiji primenjenih umetnosti, i istovremeno i na Odeljenju za istoriju umetosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, kasnije i na ostalim beogradskim umetničkim akademijama i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bavio se likovnom kritikom od 1930. do smrti a od 1950 do 1980. bio je stalni saradnik "Politike" i ostao neprevaziđeni hroničar umetničkog života Beograda i Srbije. Bio je jedan od glavnih teoretičara, istraživača i poznavalaca srpskog slikarstva novijeg doba. Autor je tridesetak knjiga i preko tri hiljade studija, članaka, predgovora i prikaza izložbi. Uz sve to, održao je i niz zapaženih predavanja u zemlji i neka u inostranstvu."
 
Ljubica Miljković
 
"Malo je reći da u slikarskom delu Pavla Vasića akvarel zauzima značajno mesto. Akvarel je umetnikova velika naklonost, on je umetnikova izražajna snaga. Tu on ima mogućnosti da operiše linijom i bojom, površinom i volumenom, naslikanim partijama i belinom hartije koja postaje aktivan činilac u građenju slike. Hitrina koju ova tehnika zahteva, ne dopušta nesigurnost, ne omogućava korekturu. Zato odabrani motiv mora da bude potpuno doživljen, zamišljen u formi i boji, da bi se cela likovna senzacija zabeležila za vreme kratkog trenutka dok se boja otopljena u vodi ne osuši. Akvarel kao sredstvo izražavanja sme da odabere samo dobar umetnik koji poznaje svoje mogućnosti."
 
Vera Ristić